Frequently Asked Questions

Below you can find the answers to frequently asked questions on the proposals for Millennium Retail Park.

If you have any further questions, please do not hesitate to get in contact with the team via the ‘Contact‘ page.

Sorry, your search has no matches.

Our emerging proposals will transform 5.3 hectares of hard tarmac into a new neighbourhood that promotes residents’ health and wellbeing and connection to nature.

The site is well connected locally by sustainable transport options – including frequent buses to North Greenwich to access the Jubilee Line – and is located within a rapidly developing area. With Greenwich Millennium Village to the north of the site, this area can be regenerated to connect the two areas via new cycle and pedestrian paths, providing further new homes in the area to create a greater sense of community.

The site sits between North Greenwich and Charlton, both of which are experiencing significant redevelopment in accordance with their adopted masterplans. The site itself is not subject to an existing site allocation or wider masterplan but is located within the Greenwich Peninsula Opportunity Area and is therefore a strategic location where the Council and the GLA want to see new homes and employment opportunities.

By delivering much-needed housing for the Royal Borough of Greenwich and connecting those living to the north and south of the site, there will be a greater sense of community locally.

The proposals will also be integrated into the wider area and benefit future residents and neighbours, for instance by delivering new amenities for the area such as convenience stores. The proposals will also contribute to improvements in the local area, by way of CIL and S106 obligations.

The proposed buildings will range in height from 4 storeys to a maximum of 20 storeys. This will include a cluster of taller buildings within the centre of the site surrounding the public square and lower rise buildings to the edge to complement the heights of the existing neighbours.

Our approach to height has evolved considerably in response to feedback from the community and stakeholders including the Council and has carefully considered impacts both on local character and on our neighbours. Some of our key changes include:

  • Relocation of tall buildings to the public square
  • Reduction of massing along the southern edge of the site and introduction of screens to divide the southern buildings into clearly defined blocks
  • Rebalancing of heights to provide better sunlight to courtyards and public spaces
  • Reduction in the number of homes proposed

Although we are still at an early stage of developing the proposals and the details are evolving, our vision is to deliver new homes, new landscaped public spaces and new commercial spaces. We welcome any thoughts and feedback that you may have at this stage.

Our proposals include:

  • c. 1300 new homes, including many family-sized homes – 35% of which will be in affordable tenures
  • 3,000-4,000 sqm of new commercial space – such as shops, cafés, restaurants and a gym – that will benefit residents and create new employment opportunities for local people
  • 25,000 sqm of the site will be public open space, including a new public square equivalent in scale to Deptford Market Yard that will be a focal point for the community
  • New pedestrian, cycle and bus routes to improve connections through the site and around the wider neighbourhood
  • Extensive new urban greenery and habitats for wildlife
  • Highly sustainable and high-quality design informed by the local context
  • Retention of retail parking to meet the needs of Ikea and Odeon customers

The proposals will deliver approx. 1,300 high-quality new homes, in a mix of sizes, typologies and tenures, including family-sized housing.

The current proposals include 35% of the homes as affordable housing, comprising 70% at London Affordable Rent and 30% for shared ownership. This mix complies with both the Royal Borough of Greenwich and the Mayor of London’s policy requirements.

Due to the fact that B&Q’s lease on the site has expired, there are currently no plans to replace the B&Q store in the proposals once they are completed. Subject to demand from the community, the proposed development may include a smaller hardware store. There is another B&Q a short drive from Greenwich, in Sydenham.

Yes, the Ikea store will remain open throughout the construction of the proposals. We are working to agree a temporary parking solution with Ikea for the construction period.

Yes, the parking for the Ikea store will be re-provided, as agreed with Ikea. We are still exploring the options around the parking, but at the moment we envisage that it will be at ground floor level of the new buildings, under a landscaped podium level.

We do not envisage the proposals increasing traffic in the area. However, we will keep you updated on this as the project develops. A full Transport Assessment setting out anticipated impacts will be submitted as part of the planning application.

To ensure the proposals are both sustainable and environmentally friendly, we are taking several steps:

  • The buildings will be designed following a biophilic philosophy, meaning enhanced connectivity to the natural environment through greenery and live planting throughout the proposals
  • We will ensure the proposals are car-free for residents, meaning none of the residential properties will come with car parking spaces (except for Blue Badge holders). This will encourage people to use more sustainable means of travel, including walking, cycling and public transport
  • A focus on wellbeing and sustainability will be designed into the buildings
  • There will be an extensive green roof and photovoltaic strategy
  • Our sustainable approach will include energy-efficient building materials and the use of air source heat pumps
  • We are targeting a BREEAM ‘Excellent’ rating

The proposals are still at an early stage and we are looking at further steps, such as providing some of the properties with carbon-neutral energy sources.

It is the aspiration of Greenwich Council that all developments in the Borough moving forward will be car-free, in line with their sustainability and green principles and aspirations for the Borough. The land around the site belongs to the East Greenwich CPZ and the Westcombe Park CPZ, so residents of this development should not be able to park there.

We are working with Greenwich Council and local residents to make the proposals as environmentally-friendly as possible and making the development car-free is the first step towards this.

So far, we have held early-stage meetings with officers at Greenwich Council and the GLA. These have provided useful opportunities to talk through the vision for the site and get some early feedback. The principle of development has been welcomed and we are currently in the process of discussing the details of the proposals with planning officers.

Normally, we would consult local residents by hosting a series of public events in person to showcase the proposals and speak to the local community. As a result of the Covid-19 pandemic, we have devised a hybrid ‘consultation at-a-distance’ strategy with some safer forms of events such as pop-ups, online meetings and bookable drop-in events. This creates a variety of channels and ensures everyone who wants to participate can do so.

We have been reaching out to local political stakeholders and community groups to introduce the proposals and arrange initial meetings via video-conference to discuss their priorities.

Our first round of public engagement took place in March-April 2021. During this period, we shared our early vision for the site and collected initial feedback from the local community. This included a ‘virtual exhibition’ on this website; one-to-one meetings with local stakeholders; and online public meetings.

We received feedback from more than 200 people, which provided useful insights on local views and priorities on issues such as public spaces; housing; and wider uses for the site.

Public and stakeholder feedback has helped to inform the ongoing design process. This virtual exhibition will detail the evolution of our proposals, including:

  • Further work to establish the mix of active ground floor uses
  • Revisions to proposed building heights and adding variety to the building form
  • Re-design of the shield along the A102, including breaking down the form by setting back the building line and adding layers of trees and planting
  • A larger public square with more greenery

We welcome further feedback on our latest proposals as these continue to be developed.

Following our initial public consultation, we launched an online survey asking local people about their priorities in terms of how ground floor spaces should be used. This survey took place over two weeks in June and was advertised via social media, targeting approximately 13,000 people.

We received over 100 responses from local people, which indicated support for a variety of non-residential uses including a supermarket/grocery offer; healthcare services; and indoor exercise space.

We are considering this feedback – and in particular the need to deliver new social infrastructure such as health facilities in a coordinated way with other developments. We will develop our approach further in consultation with the Council and will provide an update prior to submission. We continue to welcome further ideas from the community in the meantime.

Our vision for the site includes a range of spaces and non-residential uses that when combined with the high-quality public realm and proposed landscaping will help to create an attractive new neighbourhood and community. The proposed uses will include new shops, restaurants and cafés lining the new high street and public square. This will benefit locals and visitors; make the area more vibrant; create new jobs; and attract increased spending in the local economy.

The new ground floor spaces will also serve to increase activity and natural surveillance throughout the day. Accessibility will be a key priority, with the aim to ensure seamless access for residents, workers, and visitors alike.

The ground floor spaces will fall under the new Use Class E – which provides flexibility between restaurants, retail space, offices and wider services (such as gyms, banks and other leisure and community uses).

London Square has voluntarily commissioned an Environmental Impact Assessment (EIA). EIA is a systematic process that aims to prevent, reduce or offset the significant adverse environmental effects of development proposals and enhance beneficial effects. It ensures that planning decisions are made considering the likely significant environmental effects and with engagement from statutory bodies and other stakeholders, including the public.

An EIA Scoping Report has been prepared and submitted to RB Greenwich. The EIA Scoping Report sets out those environmental topics where there is considered the potential for likely significant effects because of the development. These environmental topics are therefore proposed to be scoped into the EIA and include: Socio-Economic; Air Quality; Noise; Wind Microclimate; Daylight, Sunlight and Overshadowing and Townscape and Visual Impact.

Greenwich has an agreed housing need, as set out in both The London Plan 2021 and Greenwich’s Local Plan. The London Plan 2021 sets out a target of 28,240 new homes to be delivered in Greenwich by 2030, with the Peninsula identified as a site with the capacity to deliver 17,000 new homes. Our proposals will make a large contribution to this target.

Although the neighbouring area has seen some development, by creating new homes on this under-utilised and accessible site we can expand the existing residential community in the area. By delivering much-needed housing for the Royal Borough of Greenwich and connecting those living to the north and south of the site, there will be a greater sense of community locally.

The proposals will also be integrated into the wider area and benefit future residents and neighbours, for instance by delivering new amenities for the area such as convenience stores.

The proposals will also contribute to improvements in the local area, by way of CIL and S106 obligations.

There will be a new public square at the heart of the proposals, as well as other pockets of greenery for use by members of the public to sit, relax and enjoy.

In addition to this, there will be new private green podiums for use by residents. This will provide external amenity space for the new residents to use and enjoy.

Alongside these spaces, there is an extensive green roof and landscaping strategy for the site that will include ecological features, such as bee-friendly planting, insect hotels and bird and bat boxes.

The development will serve as an ecological bridge between the suburban gardens of Westcombe Park and the green spaces within the Greenwich Millennium Village Ecological Park, creating a new green link in a chain of habitat spaces across Greenwich.

We are meeting with local ecology and wildlife groups and would welcome your ideas on how we can support the local environment and promote ecological diversity across the site.

Contact us

Sign up to our mailing list

Sign up to get up-to-date news about the project.

Get in
touch

If you have any questions about the project, please get in touch

Contact us